Analiza modela stabla kvara binarnim dijagramima odluke : : magistarski rad - Banov, Reni (R. Banov ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Sažetak. U ovom ću radu detaljno predstaviti postupak prikaza stabla kvara pomoću dijagrama binarne odluke. Osim toga pokazat ću kako se iz takvog prikaza stabla kvara mogu vrlo efikasno izvesti važni kvantitativni parametri stabla kvara. Predstavljanjem stabla kvara pomoću dijagrama binarne odluke djelotvornim postupkom minimizacije dobiva se minimalna disjunktna forma koja predstavlja polazno stablo kvara. Iz minimalne forme određuje se jednostavnim postupkom sve ili samo neke kombinacije osnovnih događaja neophodne za ostvarivanje neželjenog vršnog događaja. Osim identifikacije neželjenih kombinacija osnovnih događaja, iz prikaza pomoću dijagrama binarne odluke mogu se za svaku pojedinu osnovnu komponentu (osnovni događaj) odrediti važni empirički parametri. Tim postupkom moguće je odrediti mjere važnosti svake komponente, primjerice: faktor porasta rizika, faktor smanjenja rizika, Fussel−Vesely mjera važnosti, koeficijent osjetljivosti i ostali parametri. U radu su prikazani razvijeni algoritmi za određivanje mjera važnosti za komponente uz pripadajuće rezultate za konkretne primjere iz literature i iz prakse dobivenim na dijelovima modela stabla kvara za nuklearnu elektranu "Krško". Osobito je važno istaknuti prednosti ovakvog pristupa u egzaktnom kvantitativnom izračunu stabla kvara naspram alternativnih prikaza koji daju samo približne rezultate.