Multimedia session reconfiguration for application-level QoS maintenance and adaptation : : doctoral thesis - Dobrijević, Ognjen (O. Dobrijević ; Fakultet elektrotehnike i ačunarstva, 2011)
Sažetak. Jedan od ključnih zahtjeva za evoluciju komunikacijskih mreža je pružanje podrške za ostvarenje kvalitete usluge (engl. Quality of Service, QoS) u uvjetima pokretljivosti. Ovakav zahtjev nameće brojne izazove pred ostvarenje takve podrške za složene višemedijske usluge. Pristup predložen u ovom radu nadopunjuje trenutne istraživačke napore i uvodi model rekonfiguracije višemedijske sjednice na aplikacijskoj razini koji dinamički održava i prilagođava kvalitetu višemedijskih usluga. Predloženi model rekonfiguracije se zasniva na poopćenim događajima pokretljivosti, koji predstavljaju promjene izazvane pokretljivošću uređaja i pokretljivošću sjednice, a koje utječu na QoS, te upravljačkim operacijama, nazvanima osnovne rekonfiguracijske radnje, koje se primjenjuju kao odgovor na te događaje. Skup potrebnih aspekata upravljanja QoS-om ostvaren je kroz predloženi funkcijski model, koji obuhvaća poopćene mrežne entitete i definirane signalizacijske postupke, a omogućava uspostavu i rekonfiguraciju višemedijskih sjednica, pregovaranje o QoS-parametrima, rezervaciju mrežnih resursa te izvještavanje o događajima. Kako bi se pokazala izvedivost predstavljenog pristupa, opisani funkcijski model je preslikan na arhitekturu mreže sljedeće generacije (engl. Next Generation Network, NGN), koju je definiralo standardizacijsko tijelo ITU-T. Postupak specifikacije sustava zasnovanih na diskretnim događajima (engl. Discrete Event System Specification) korišten je za formalnu definiciju modela rekonfiguracije te služi kao osnova za njegovu programsku izvedbu, simulaciju i vrednovanje izvođenja. Na kraju, predloženi model je primjenjen u studijskom slučaju koji uključuje laboratorijski prototip višemedijskog podsustava zasnovanog na protokolu IP (engl. IP Multimedia Subsystem, IMS), koji je standardizirala udruga 3GPP.