Multimedia session reconfiguration for application-level QoS maintenance and adaptation : doctoral thesis - Dobrijević, Ognjen; Matijašević, Maja (Zagreb O. Dobrijević ; Fakultet elektrotehnike i ačunarstva, 2011)
Sažetak. Jedan od ključnih zahtjeva za evoluciju komunikacijskih mreža je pružanje podrške za ostvarenje kvalitete usluge (engl. Quality of Service, QoS) u uvjetima pokretljivosti. Ovakav zahtjev nameće brojne izazove pred ostvarenje takve podrške za složene višemedijske usluge. Pristup predložen u ovom radu nadopunjuje trenutne istraživačke napore i uvodi model rekonfiguracije višemedijske sjednice na aplikacijskoj razini koji dinamički održava i prilagođava kvalitetu višemedijskih usluga. Predloženi model rekonfiguracije se zasniva na poopćenim događajima pokretljivosti, koji predstavljaju promjene izazvane pokretljivošću uređaja i pokretljivošću sjednice, a koje utječu na QoS, te upravljačkim operacijama, nazvanima osnovne rekonfiguracijske radnje, koje se primjenjuju kao odgovor na te događaje. Skup potrebnih aspekata upravljanja QoS-om ostvaren je kroz predloženi funkcijski model, koji obuhvaća poopćene mrežne entitete i definirane signalizacijske postupke, a omogućava uspostavu i rekonfiguraciju višemedijskih sjednica, pregovaranje o QoS-parametrima, rezervaciju mrežnih resursa te izvještavanje o događajima. Kako bi se pokazala izvedivost predstavljenog pristupa, opisani funkcijski model je preslikan na arhitekturu mreže sljedeće generacije (engl. Next Generation Network, NGN), koju je definiralo standardizacijsko tijelo ITU-T. Postupak specifikacije sustava zasnovanih na diskretnim događajima (engl. Discrete Event System Specification) korišten je za formalnu definiciju modela rekonfiguracije te služi kao osnova za njegovu programsku izvedbu, simulaciju i vrednovanje izvođenja. Na kraju, predloženi model je primjenjen u studijskom slučaju koji uključuje laboratorijski prototip višemedijskog podsustava zasnovanog na protokolu IP (engl. IP Multimedia Subsystem, IMS), koji je standardizirala udruga 3GPP.
Abstract. One of the key requirements for evolution of communication networks is the provision of Quality of Service (QoS) support with respect to mobility. Addressing this requirement imposes numerous challenges on offering such a support for complex multimedia services. The approach proposed in this thesis complements the recent research efforts and introduces a model of multimedia session reconfiguration at the application level that dynamically maintains and adapts QoS for multimedia services. The proposed reconfiguration model is based on generic mobility events, which represent changes affecting QoS that are induced by terminal mobility and session mobility, and basic management operations, called reconfiguration primitives, which are applied in response. The set of required QoS management aspects is achieved through the identified functional model, which involves generalized network entities and the specified signaling procedures for facilitating multimedia session establishment and reconfiguration, QoS negotiation, network resource reservation, and event notification. To show a feasibility of the presented approach, the functional model is mapped to the ITU-T Next Generation Network (NGN) architecture. Discrete Event System Specification is used for a formal specification of the reconfiguration model and serves as the basis for its software implementation, simulation, and performance evaluation. Finally, the proposed model is applied in a case study that involves a laboratory prototype based on the 3GPP IP Multimedia Subsystem (IMS).
Bibliografija: 172-180 str.