Analysis of tehnical and ethical acceptability of wireless body implant applications : : doctoral thesis - Lehpamer, Hrvoj (H. Lehpamer ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Razvoj moždanih radio-implantata je vrlo kontraverzna tema. Nažalost, česta je pojava da se tokom razvoja novih tehnologija zanemare socijalna i etička pitanja. Složenost postupaka za ispitivanje etičkih pitanja je jedan od bitnih razloga za sadašnju situaciju kao i činjenica da su za etičku analizu projekata potrebni dodatni kadrovi i vrijeme. U dizertaciji je opisana tehnologija radio implantata te osvrt na potrebu za etičku analizu kao dio procesa razvoja moždanih radio-implantata od samog početka projekta. Nadalje, pacijent i njegova obitelj također moraju imati utjecaj na izbor tipa medicinskog zahvata u slučaju kada postoji više različitih mogućnosti. Pacijentova dilema može biti uvjetovana osobnim uvjerenjima (način života, religija, odgoj, itd.) i može voditi etičkim dilemama koje se također moraju ispitati. U dizertaciji je korišten modificirani postupak za multi-kriterijsko donošenje odluka. Glavna ideja u ovoj analizi je kombiniranje postojećih metoda za donošenje složenih odluka i etičkih stavova zainteresiranih osoba i primjena na moždane radio-implantate, čija je primjena najkontraverznija jer utječu na mozak i njegov rad. Budući da je upravo mozak taj koji nas definira kao ljudska bića, očito je da bilo kakav postupak koji bi privremeno ili stalno modificirao njegov rad vrlo osjetljiva tema i mora biti analizirana na najbolji mogući način i u skladu s najnovijim saznanjima na tom području. -