Predviđanje uporabe resursa u sustavima temeljenim na programskim komponentama : : doktorski rad - Orlić, Marin (M. Orlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
SAŽETAK: Ugradbeni sustavi kao posebna skupina računalnih sustava imaju sve širu primjenu. Složenost razvoja ugradbenih sustava postavlja mnoga pitanja - učinkovitost uporabe resursa samo je jedno od njih, no ključno za razvoj kvalitetne programske potpore. Razvoj u smjeru integracije funkcionalnosti više uređaja u jedan i potreba za bržim i jeftinijim razvojem samo će povećati potrebu za metodama i postupcima razvoja učinkovitih sustava. U razvoju sklopovlja uređaja uobičajena je analiza ponašanja sustava u ranoj fazi razvoja, što nije slučaj u razvoju programske potpore. Disertacija daje pregled komponentnog modela i modela ponašanja, predlaže model izvedbenog okruženja programske potpore i mogućnosti integracije različitih modela programskih komponenata. Navedeni modeli nužni su kao pretpostavka za razvoj postupaka predviđanja promjene i uporabe resursa sustava temeljenih na programskim komponentama. Kao ogledni komponentni model uzet je komponentni model za ugradbene sustave ProCom razvijen na Sveučilištu Mälardalen, Švedska i pripadni jezik (model) za opis ponašanja REMES koji je još u razvoju. Postupci predviđanja promjene i uporabe resursa zasnovani su na simulacijskom modelu dobivenom integracijom različitih modela u cjeloviti model sustava. Ogledni alati dokazuju mogućnosti primjene postupaka za analizu ponašanja sustava u ranoj fazi razvoja, kada su dostupni samo modeli sustava bez podataka o konačnoj izvedbi sustava. -