Usporedba učinkovitosti pokretnih mreža 2G, 2.5G i 3G u radnim uvjetima : : magistarski rad - Kulčar, Tomislav (T. Kulčar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak. U ovom radu provedena je teorijska usporedba pokretnih mreža 2G, 2.5G i 3G (GSM, GPRS; EDGE, UMTS i HSPA) te njihove primjenjivosti u realnom okruženju. Izvršeno je praktično mjerenje značajki EDGE, UMTS i HSDPA sustava u radnim uvjetima te su rezultati mjerenja uspoređeni s očekivanim teorijskim rezultatima. Na kraju je dan zaključak o primjenjivosti navedenih sustava te njihovih odstupanja u odnosu na teorijske modele.