Primjena naprednih višeantenskih tehnika u LTE sustavima : : magistarski rad - Nogulić, Dario (D. Nogulić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak. LTE radijsko sučelje je dizajnirano kako bi omogućilo veće informacijske brzine, nisku latenciju i radijski pristup optimiziran za paketske aplikacije. Napredne višeantenske tehnike su važan segment radijskog sučelja i nužne su za postizanje navedenih ciljanih performansi LTE sustava. Rad će prikazati osnovne karakteristike LTE sheme višestrukog pristupa, kao i pregled strukture fizičkog sloja, pripadajućih fizičkih kanala i signala, te kako je fizički sloj pripremljen za primjenu višeantenskih rješenja. Također će obraditi važnije protokole za raspoređivanje resursa, prilagodbu veze i ponovna slanja podataka, koji su potrebni za učinkoviti rad LTE sustava, s potrebnim naznačenim modifikacijama ovih protokola za slučaj višeantenskih konfiguracija. Rad će, osim općeg pregleda različitih višeantenskih tehnika kao što su: prijamni diverziti, odašiljački diverziti, oblikovanje antenskog snopa i prostorno multipleksiranje (MIMO), detaljno specificirati rješenja kakva su implementirana u prvim LTE sustavima. Poseban naglasak bit će na opisu MIMO sheme kao najnaprednijeg oblika višeantenskih sustava. Na kraju će, kroz simulacije na razini mreže, biti uspoređene značajke sustava, kapacitet, pokrivanje i pružena razina usluge za pojedine višeantenske tehnike i različite antenske konfiguracije.