Dimenzioniranje GPRS mrežnih čvorova radi prilagodbe tehnologiji LTE : : magistarski rad - Cipar, Igor (I. Cipar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Tijekom posljednjih desetak godina promjene u svijetu komunikacija bile su ogromne, a trend vrlo brzih promjena nastavlja se i dalje; takav jaki razvoj možemo u prvom redu zahvaliti novim i sve zahtjevnijim uslugama koje se svakog dana pojavljuju na tržištu. Deregulacija tržišta, sve veća globalizacija i široka prihvaćenost mobilnih uređaja, sposobnijih za pristup internetskoj mreži omogućili su značajan rast paketskog prometa. Ovaj rad daje prijedlog pokretnim operatorima kako osigurati podršku za sve veći paketski promet i što jednostasvniji prelaz na mrežu četvrte generacije LTE. U radu se analizira koezistencija mreža različitih generacija ali i načini osiguranja govorne usluge u paketskom okruženju. Rad, pored navedenog, sadržava pregled mreže EPS, protokola u jezgrenoj mreži EPC te proces dimenzioniranja mrežnih čvorova.