Adaptivno upravljanje lokacijskom informacijom za telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednosti : doktorski rad - Vuković, Marin (M. Vuković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Adaptivno upravljanje lokacijskom informacijom za telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednosti Kod usluga s dodanom vrijednosti poznavanje konteksta korisnika omogućuje prilagodbu usluga korisnicima. Jedan od aspekata konteksta korisnika jest i lokacijska informacija koja se može proširiti poznavanjem i predviđanjem kretanja. Kako bi se uslugama s dodanom vrijednosti omogućilo rukovanje budućim lokacijama korisnika predložen je adaptivni model upravljanja lokacijskom informacijom. Adaptivno upravljanje uz predviđanje kretanja podrazumijeva i zadatke interpretacije lokacija za usluge te grupiranje korisnika na temelju sličnosti u kretanju. Uvođenje modela temelji se na entitetu zaduženom za osiguravanje funkcija adaptivnog upravljanja lokacijom. Omogućeno je prilagođavanje preciznosti lokacija, točnosti predviđanja te definicije sličnosti kretanja prema kojima se korisnici grupiraju. Predloženi su modeli predviđanja umjetnim neuronskim mrežama i vjerojatnosnim modelima koji se izvode ovisno o poznavanju kretanja korisnika. Predloženi postupci temelje se na poznavanju kretanja korisnika i okoline u kojoj se korisnik kreće. Iz predviđanja kretanja izvedeni su dodatni modeli predviđanja putanja, odredišta ili boravišta korisnika. Opisani su i modeli prilagodbe lokacija uslugama te grupiranja korisnika. Predloženi modeli evaluirani su na primjeru usluge s dodanom vrijednosti, gdje je pokazano kako korištenje predloženih modela može doprijeti uslugama. Kod evaluacije pojedinih modela predviđanja prikazani su rezultati za primjer stvarnog kretanja korisnika pokretne mreže.