Analiza funkcionalnosti mehanizama kvalitete usluge u mrežama za prijenos podataka : : magistarski rad - Katava, Dario (D. Katava ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sve veći broj aplikacija koje danas koristimo zahtjeva prijenos podataka u realnom vremenu (audiovizualne konferencije, VoIP usluga, Internetska televizija). U ovom radu su prikazane javne mrežne platforme sa implementiranim mehanizmima kvalitete usluge koje odgovaraju na zahtjeve spomenutih aplikacija. Opisani su i modeli i protokoli koji omogućavaju upravljanje različitih kategorija prometa kroz mreže za prijenos podataka. U eksperimentalnom radu su provedena mjerenja kvalitete usluge, teanaliza funkcionalnosti QoS mehanizama na modelu MPLS VPN postojeće telekomunikacijske mreže u Hrvatskoj. Predložen je i DiffServ model kao temelj u pružanju usluge integriranog prijenosa govornog i podatkovnog prometa za poslovne korisnike.