Mjerenje i analiza kvalitete električne energije u ruralnoj elektrodistribucijskoj mreži : : magistarski rad - Rudan, Nenad (N. Rudan ;Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Zadaća rada je da identificira uzroke postojećih ili predvidivih poteškoća s kvalitetom električne energije na segmentima elektrodistribucijskih mreža ruralnih obilježja s područja Elektroistra Pula, a na temelju provedenih mjerenja kod različitih profila potrošača i analize istih. Provedeno je niz mjerenja kvalitete električne energije kod industrijskih potrošača, pogona malog poduzetništva i naselja koja su napajana elektrodistribucijskim mrežama ruralnih obilježja. Analiza rezultata mjerenja pokazala je da karakteristike tih mreža utječu na kvalitetu električne energije kod svih profila potrošača ali je pokazala da zbog nekih karakteristike istih mreža postrojenja korisnika mogu uzrokovati povratno djelovanje na mrežu. Primjerima je pokazano kako se zahvatima na elektrodistribucijskoj mreži ruralnih obilježja mogu smanjiti problemi u kvaliteti opskrbe električnom energijom. Predložena su rješenja kojima bi se spriječili problemi kod priključenja novih potrošača ili smanjili kod postojećih. -