Noise cancellation in automatic lip sync by speech signal analysis = Poništavanje šuma pri automatskoj sinkronizaciji usana pomoću analize govornog signala : master thesis = magistarski rad - Košutić, Tomislav (T. Košutić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Ovaj rad istražuje tehnike poništavanja šuma s ciljem poboljšanja performansi postojećeg sustava za automatsku sinkronizaciju usana u bučnom okruženju. Automatska sinkronizacija usana je metoda generiranja animacije govora virtualnog lika na temelju zvučnog signala govora. Postupak se sastoji od analize signala govora, mapiranja govora u vizualni skup parametara i sinteze animacije virtualnog lika. Mapiranje signala govora u skup vizualnih parametara ostvaruje se podsustavom za prepoznavanje kodiranog govornog signala. Pozadinska buka u zučnom signalu degradira postupak prepoznavanja kodiranog govornog signala, što rezultira lošijom kvalitetom animacije govora virtualnog lika. U radu su istraženi različiti postupci za poboljšanje zašumljenog zvučnog signala govora. Na temelju istraživanja predložen je odgovarajući algoritam za poništavanje šuma u zvučnom signalu, zasnovan na spektralnoj subtrakciji. Algoritam je implementiran kao nadogradnja postojećeg sustava za automatsku sinkronizaciju usana. Algoritam spektralne subtrakcije efikasno prepoznaje i uspješno poništava šum u stvarnom vremenu. Uz poništavanje šuma dodatnim filtriranjem kodiranog govornog signala pospješuje se prepoznavanje govora u zvučnom signalu. Postojeći podsustav za prepoznavanje kodiranog govornog signala unaprijeđen je korištenjem dinamičkih neuronskih mreža. Rezultat jest kvalitetnija animacija govora virtualnog lika. Implementirani sustav validiran je pomoću različitih metoda za testiranje koje pokazuju otpornost sustava prema različitim razinama buke u zvučnom signalu. Potencijalne primjene sustava za automatsku sinkronizaciju usana izložene su do detalja. Poboljšani sustav za automatsku sinkronizaciju usana neovisan je o govorniku i prikladan za primjenu u stvarnom vremenu.