Programski sustav za razvoj i verifikaciju algoritama usmjeravanja za komunikacijske mreže s višenamjenskim protokolom s komutacijom oznaka : : magistarski rad - Pehar, Domagoj (D. Pehar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
U radu je opisana problematika usmjeravanja prometa u mrežama s višenamjenskim protokolom s komutacijom oznaka s aspekta osiguravanja kvalitete IP usluge uz optimalno korištenje mrežnih resusa. Razmatrani su algoritmi usmjeravanja prometa višestrukim putevima između izvorišnog i odredišnog LSR (engl. Label Switch Router) usmjerivača. Dan je pregled parametara koji određuju stupanj kvalitete IP usluge kao što su kašnjenje paketa, kolebanje kašnjenja, gubitak paketa i raspoloživost. Zatim su opisani algoritmi usmjeravanja višestrukim putevima poznati u literaturi (WDP, MATE, LDM, AIMD) te je analizirana njihova složenost izvođenja. Poseban naglasak ovog rada bila je implementacija programskog sustava koji će omogućiti modeliranje MPLS mreže s podrškom za jednostavan razvoj različitih algoritama višestrukog usmjeravanja i mogućnošću njihove verifikacije. U tu svrhu razvijen je programski sustav C++ klasa objedinjenih unutar projekta zvanog Myinet, a koji se temelji na akademskoj verziji simulacijske jezgre OMNeT++ razvijene u programskom jeziku C++. Pomoću implementiranog sustava su simulirana i verificirana tri različita algoritma usmjeravanja višestrukim putevima (EqualPaths, WDP, modificirani LDM) na istom modelu mreže s jednakim prometnim zahtjevima. Prikazano je da najbolje rezultate daje modificirani LDM algoritam koji za usmjeravanje prometa koristi kombinaciju dvaju metrika (kašnjenje i slobodan kapacitet) s primjenom nejednakih težinskih pri balansiranju prometa. -