Pouzdanost veze u digitalnim mikrovalnim sustavima : : magistarski rad - Vražić, Zvonimir (Z. Vražić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
U prošlosti su se mikrovalne veze izvodile kao analogne, dok se u današnje vrijeme instaliraju pretežno digitalne mikrovalne veze. Digitalne mikrovalne veze, osim digitalnih podataka koje prenose, koriste i drugačije modulacijske tehnike koje im omogućavaju prijenos podataka većeg kapaciteta te veću robusnost u odnosu na vremenske neprilike i feding. Kod projektiranja sustava digitalnih mikrovalnih veza često se radi proračun veze samo u odnosu na propagaciju elektromagnetskih valova u zemljinoj atmosferi, dok se raspoloživost uređaja i opreme ne uzima u obzir. U ovom radu izložene su i pouzdanosti i raspoloživosti uređaja, te njihov utjecaj na digitalnu mikrovalnu vezu u cjelini. Pri tom su zanemareni utjecaji okoline na uređaje i sustav u cjelini. U radu je izložen proračun raspoloživosti digitalne mikrovalne veze u donosu na propagaciju elektromagnetskih valova u zemljinoj atmosferi. U proračunu ukupne raspoloživosti uzeti su u obzir i pouzdanost i raspoloživost sustava napajanja i digitalnih mikrovalnih veza različitih konfiguracija. -