Prijenos broja između operatora nepokretnih i operatora pokretnih mreža : : [specijalistički] završni rad - Kardum Ban, Željka (Ž. Kardum Ban ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Problematika uvođenja dobrovoljnog prijenosa broja između operatora nepokretnih i operatora pokretnih mreža i čitavog niza elemenata koji utječu na isti, temeljni je interes ovog rada. Cilj provedenog istraživanja bio je snimiti stanje pravodobnog evaluiranja identificiranja elemenata koji pokazuju ima li potrebe kao i prepreka za uvođenje takve vrste prijenosa broja. Iz rezultata dobivenih ovim radom može se zaključiti da bi općenito bila mala potražnja za uslugom prijenosa broja između operatora nepokretnih i operatora pokretnih mreža, posebice zbog još uvijek velike razlike u cijeni terminacije, odnosno završavanja poziva kod operatora pokretnih mreža u odnosu na cijenu terminacije (završavanja poziva) kod operatora nepokretnih mreža, no ipak više korisnika bi se prije odlučilo za prijenos svog broja od operatora nepokretne mreže k operatoru pokretne mreže nego obrnuto. S obzirom da nema nikakvog posebnog razloga koji bi uveo pomutnju na tržište, nabio trošak operatorima ili uzrokovao nepopravljivu štetu korisnicima, već je ovdje više stvar prilagođavanja korisnika na novitete, razloga odnosno prepreka za uvođenje prijenosa broja između operatora nepokretnih i operatora pokretnih mreža u Hrvatskoj nema. -