Modeliranje i testiranje poslovnih procesa primjenom konačnih automata : : magistarski rad - Robić, Damir (D. Robić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Poslovni proces je skup jedne ili više procedura ili aktivnosti koje skupno pridonose realizaciji poslovnog cilja u kontekstu organizacijske strukture gdje su definirane poslovne uloge i odnosi između tih uloga. Poslovni tok predstavlja djelomičnu ili potpunu automatizaciju poslovnog procesa u kojem informacije i podaci putuju od sudionika do sudionika vršeći određene aktivnosti. Životni ciklus poslovnog procesa sastoji se od faza aktivnosti koje su potrebne da bi se izradio poslovni proces. Ovaj rad istražuje mogućnost poboljšanja izrade modela poslovnog toka u fazi analize i dizajna te je predložen način testiranja poslovnog toka u fazi konfiguracije životnog ciklusa modela. U fazi analize i dizajna izrađuje se model poslovnog toka. U radu je predložen pristup gdje je sam procesni model ujedno procesni prototip. Kao tehnika modeliranja uptrebljen je dijagrama stanja kao formalni jezik. Korištenjem Matlab alata takav model postaje izvršiv te je ujedno omogućena integracija korisničkog sučelja u obliku formi, sa samim dijagramom stanja u svrhu boljeg razumijevanja procesnog modela. Na taj način, preko izvršivog modela poslovnog toka, uspješno su iskombinirane procesne perspektive modela sa strukturom i ponašanjem korisničkog sučelja, a istovremeno je sačuvana njihova konceptualna odvojenost. U fazi konfiguracije životnog ciklusa poslovnog procesa poslovni tokovi se definiraju, jezikom koji omogućava izvršavanje poslovnog toka na izvršnoj platformi, a na osnovu modela nastalih u fazi analize. Nakon što je poslovni tok definiran nad njime je potrebno provesti testiranje. Kako danas ne postoji jasno definirana tehnika testiranja poslovnih tokova, u radu je predložen postupak testiranja te u tu svrhu za to izrađeno programsko pomagalo za automatizirano testiranje poslovnih tokova na WfM sustavu. -