Nadogradnja radijske mreže za dugoročnu evoluciju mobilnih sustava treće generacije : : magistarski rad - Iličić, Marko (M. Iličić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Cilj magistarskog rada bilo je prikazati projektiranje radijske mreže za dugoročnu evoluciju mobilnih sustava treće generacije. Mobilni sustavi treće generacije zbog sve većih zahtjeva za povećanjem brzine prijenosa razvijali su se preko HSDPA sustava prema naprednim WCDMA sustavima. Sljedeći veliki korak u razvoju mobilnih mreža poznat je pod nazivom dugoročna evolucija mobilnih sustava treće generacije (LTE). Prednosti LTE tehnologije u odnosu na prethodne tehnologije su povećanje brzine prijenosa u silaznoj i uzlaznoj vezi, jednostavnija infrastruktura mreže, manje kašnjenje i veća spektralna učinkovitost. U radu je objašnjen postupak projektiranja radijske mreže za dugoročnu evoluciju mobilnih sustava treće generacije. Opisana je arhitektura sustava, strukture kanala, parametri modulacijskog postupka, tehnika višestrukog pristupa u silaznoj i uzlaznoj vezi te korištenje MIMO tehnike. Pomoću programske podrške za radijsko planiranje (TEMS Cell Planner alat) projektirana je LTE radijska mreža urbanog središta na bazi već postojeće 3G mreže. Kvalitetno radijsko planiranje uvelike smanjuje cijenu izgradnje mreže, a kako bi simulacije u TEMS Cell Planner alatu bile točne potrebno je podesiti propagacijski model. Propagacijski model podešavao se na način da su simulacije pokrivanja uspoređivane s mjerenjima na živoj mreži. Kada je propagacijski model točno podešen, pristupilo se daljnjem planiranju, koje je uključivalo simulacije performansi LTE mreže uz prometni zahtjev i određeni broj korisnika. Kvalitetno postavljanje projekta u alatu za ćelijsko planiranje, važno je ne samo za inicijalnu fazu izgradnje mreže već i za optimizaciju postojeće mreže. U slučaju povećanja prometa u mreži ili dodatnih zahtijeva od strane korisnika, operator dodatnim simulacijama na brz i jeftin način može procijeniti koliko je potrebno ulagati u izgradnju dodatnih baznih stanica te koliku razliku u pokrivanju, kvaliteti i brzini prijenosa time postiže. Alat za ćelijsko planiranje pomaže pri održavanju i optimizaciji LTE mreže, jer svaka promjena parametara na ćeliji može unijeti promjene u pokrivanju i performansama LTE mreže. Kvaliteta ćelijskog plana izravno će utjecati na brzinu i cijenu daljnjih ulaganja u mobilnu mrežu. -