Pružanje višemedijskih usluga na načelu «Over-The-Top» : specijalistički rad : reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija - Šipek, Robert; Domitrović, Hrvoje (Zagreb : R. Šipek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Za razliku od IPTV-a, sustava TV distribucije koji se bazira na zatvorenoj IP mreži telekom operatera, OTT Over The Top usluge su bazirane na otvorenoj mreži i kao nadogradnja postojeće mrežne infrastrukture telekom operatera a nisu nužno u njegovom vlasništvu već usluge mogu nuditi treće nezavisne tvrtke. Ovaj model omogućava TV i produkcijskim kućama kao i ostalim zainteresiranim subjektima (trgovački lanci, edukacijske ustanove,…) razvoj dodatnih kanala distribucije višemedijskih sadržaja, prezentacije i zarade neovisno distribucijskom sustavu telekom operatera. Krajnji korisnik u ovakvom slučaju koristi sve brži i jeftiniji spoj na Internet i tu je jedina dodirna točka sa telekom operaterom. Dodatni faktor koji obećava snažan razvoj OTT usluga je i smjer koji su zacrtali veliki igrači u području ICT i višemedijskih sadržaja; Apple, Google, Microsoft. Snažnim razvojem tehnologija u području AV formata (MPEG 4 H.264) i AV streaminga (npr. HLS) omogućili su zadovoljavajuću kvalitetu krajnjeg proizvoda uz optimalnu širinu pojasa. Uz pretpostavku da postoji mrežna telekomunikacijska infrastruktura preko koje telekom operater distribuira osnovne telekomunikacijske usluge, element koji najviše opterećuje kapitalnu investiciju IPTV-a sa velikim udjelom je STB - Set Top Box. Kod OTT poslovnog modela, umjesto STB-a u kućanstvima se koriste već postojeći više-funkcijski uređaji (pametni telefoni, tablet uređaji, računala,…) te se na taj način struktura troškova može znatno optimizirati. - KLJUČNE RIJEČI: OTT Over The Top, IPTV Middleware, HeadEnd, FrontEnd, Telecom provider, Digital Rights Management, Conditional Acess, STB Set Top Box, Connected Device, MPEG 4 H.264
Unlike IPTV TV distribution system which is based on a closed telecom operators IP network, OTT Over The Top Services are based on an open network and as an upgrade of existing network infrastructure and services. Telecom operators are not necessarily owner of OTT services as those services may offer a third party independent companies. This model allows TV and production companies and other stakeholders (retailers, educational institutions ...) the development of additional channels of multimedia distribution, presentations and earnings regardless of the closed distribution system of telecom operators. The end-user in this case only needs telco for connection to the Internet (every day faster and cheaper!). An additional factor that promises a strong development of OTT services is direction that highlighted major players in the field of ICT and multimedia content; Apple, Google, Microsoft. Strong development of streaming technologies (eg. HLS), AV formats (H.264 MPEG 4) have provided a more than satisfactory quality of the final product with optimal bandwidth. Assuming that there is a telecommunications network infrastructure over which telecom operator distributes basic telecommunication services, an element that the greatest burden for capital investment IPTV with a large share is the STB - Set Top Box. With OTT business model, instead of STB households uses an existing multifunction devices (smart phones, tablet devices, computers ...) and thus cost structure can be significantly optimized. -
Rad je izrađen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva
Bibliografija: str. 46-47. - Sažetak na eng. i hrv.