Primjena adaptivnih neizrazitih algoritama u turbinskoj regulaciji hidroelektrana : : magistarski rad - Mišković, Ivan (I. Mišković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Rad analizira primjenu adaptivnih neizrazitih regulacijskih algoritama u upravljanju vodnim turbinama hidroelektrane. Ispitana su regulacijska svojstva u različitim režimima rada agregata (prazni hod, rad na mreži, otočni rad), te u paralelnom radu s više agregata. Za upravljanje sustavom turbine i agregata razvijene su dvije regulacijske strukture. Prva metoda koristi samoučeći neizraziti regulator zasnovan na referentnom modelu i funkcijama osjetljivosti. Druga metoda bazirana je na adaptivnom asimptotski stabilnom neizrazitom regulatoru s varijablama stanja sustava. Neizraziti algoritmi simulacijski su ispitani na matematičkim modelima Francis i cijevnih Kaplan turbina, s parametrima modela dobivenim iz mjernih podataka HE Lešće i HE Čakovec. Dodatno, za upravljanje otvorom privodnog i radnog kola turbine predstavljen je regulator s adaptivnim kompenzatorom nelinearnosti u izvršnom članu. Neizraziti algoritam za upravljanje turbinom implementiran je i testiran na real-time platformi uz HIL („Hardware In Loop“) test na numeričkom modelu. -