Primjena adaptivnih neizrazitih algoritama u turbinskoj regulaciji hidroelektrana : magistarski rad. - Mišković, Ivan; Vukić, Zoran (Zagreb : I. Mišković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Rad analizira primjenu adaptivnih neizrazitih regulacijskih algoritama u upravljanju vodnim turbinama hidroelektrane. Ispitana su regulacijska svojstva u različitim režimima rada agregata (prazni hod, rad na mreži, otočni rad), te u paralelnom radu s više agregata. Za upravljanje sustavom turbine i agregata razvijene su dvije regulacijske strukture. Prva metoda koristi samoučeći neizraziti regulator zasnovan na referentnom modelu i funkcijama osjetljivosti. Druga metoda bazirana je na adaptivnom asimptotski stabilnom neizrazitom regulatoru s varijablama stanja sustava. Neizraziti algoritmi simulacijski su ispitani na matematičkim modelima Francis i cijevnih Kaplan turbina, s parametrima modela dobivenim iz mjernih podataka HE Lešće i HE Čakovec. Dodatno, za upravljanje otvorom privodnog i radnog kola turbine predstavljen je regulator s adaptivnim kompenzatorom nelinearnosti u izvršnom članu. Neizraziti algoritam za upravljanje turbinom implementiran je i testiran na real-time platformi uz HIL („Hardware In Loop“) test na numeričkom modelu. - KLJUČNE RIJEČI: neizraziti regulator, adaptivno upravljanje, turbinski regulator, hidroelektrana
Design and implementation of adaptive fuzzy algorithms for hydropower plant turbine control systems is presented. Control system properties were tested and analyzed in various operating modes of the power plant, and for multiple units working in parallel. Two turbine governing methods are developed. First method uses self learning fuzzy controller based on model reference and sensitivity functions. Second method is based on adaptive asymptotically stable fuzzy controller with state space variables. Developed fuzzy controllers are tested on simulations using mathematical models of Francis and Kaplan bulb turbines. Model parameters were obtained from measurements on hydropower plants Lešće and Čakovec. Additionally, a method is presented for wicket and runner gate position governing using adaptive compensator of nonlinearities in system actuator. Fuzzy controller for turbine governing is also implemented and tested on real-time platform with Hardware-in-loop test on numerical plant model. - KEYWORDS: fuzzy controler, adaptive control, turbine governor, hydropower plant
Magistarski rad izrađen je u Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Brodarskom institutu.
Bibliografija: str. 84-86. - Kazalo oznaka i simbola: str. 87-90. - Sažetak na eng. i hrv.