Analiza uslužnih platformi za usluge zasnovane na porukama u novoj generaciji mreža : : magistarski rad - Vukomanović, Igor (I. Vukomanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Telekomunikacijska industrija u domeni mreža nove generacije pokazuje potrebu za migracijom sa sustava orijentiranih na specifične dobavljače opreme, na sustave s otvorenom arhitekturom na temelju koje se mogu graditi usluge. Postupak uvođenja novih usluga je često složen i riskantan, a uslužne platforme su jedno od rješenja koje pokušava svesti probleme integracije konvergentnih usluga na najmanju moguću mjeru. Odabir uslužne platforme ili određene mrežne arhitekture prilikom uvođenja novih usluga jedna je od ključnih odluka s dalekosežnim posljedicama u smislu složenosti integracije, troškova održavanja i fleksibilnosti nadogradnje usluga u budućnosti. U ovom radu analizirane su mogućnosti rješenja Parlay, Parlay X, JAIN SLEE i IMS s obzirom na usluge zasnovane na prijenosu poruka. Usluga koja je programski izvedena na svim platformama u laboratorijskom okruženju i na temelju koje je provedena analiza jest jednostavna usluga slanja i primanja tekstualnih poruka. Usporedna analiza platformi obuhvaća mogućnosti usluge s obzirom na vrstu usluge, položaj usluge i platforme u mreži, funkcionalne mogućnosti usluge s obzirom na slanje i primanje poruka te programske aspekte usluge poput jednostavnosti izrade, održavanja i testiranja. -