Automatizirano izdavanje certifikata kratkog vijeka u spletu računala : : magistarski rad - Radić, Branimir (B. Radić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Korištenje primjenskih programa u mreži Internet ušlo je u sve sfere ljudskog djelovanja. Najčešća metoda autentikacije za zaštitu pristupa primjenskim programima je korištenje zaporke i korisničkog imena. Pojavio se problem pamćenja velikog broja parova zaporki i korisničkih imena. Sustavi jedinstvene autentikacije objedinjavaju zaporke i korisnička imena više primjenskih programa u mreži Internet. Sustavi jedinstvene autentikacije uklanjaju potrebu za pamćenjem velikog broja lozinki i ostvaruju dodatne pogodnosti primjenskim programima u mreži Internet i korisnicima. Zapreka korištenju sustava jedinstvene autentikacije je integracija sustava sa postojećim mehanizmima autentikacije koji su već u upotrebi. U magistarskom radu osmišljena je, ostvarena i opisana arhitektura sustava koji ostvaruje jedinstvenu autentikaciju putem autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj (AAI@EduHr) za potrebe autentikacije i autorizacije korisnika hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI). Pri ostvarenju magistarskog rada odabrana su rješenja zasnovana na postojećim standardima koja omogućavaju jednostavnu buduću integraciju i nadogradnju te omogućavaju komunikaciju sa drugim sustavima jedinstvene autentikacije u znanosti. -