Susceptibility of integrated circuits to conducted electromagnetic interference: doctoral thesis - Jović, Ognjen (O. Jović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Polje istraživanja doktorske disertacije obuhvaca simulacije i mjerenje elektromagnetskog iminiteta integriranih sklopova na vodene elektromagnetske smetnje. Istražuje se osjetljivost osnovnih elektronickih elemenata i sklopova koji se koriste u automobilskoj elektronici. Rad ukljucuje verifikaciju simulacijskih modela, te razvoj simulacijske metode za predvidanje osjetljivosti el. sklopova na vodene elektromagnetske smetnje. Mjerenja se obavljaju u skladu s izravnom injekcijom snage (DPI metodom). Kako bi se uklonili utjecaji neželjenih efekata uzrokovanih žicama za povezivanje cipa i kucišta te vodova tiskane plocice, projektirane su specificne testne structure koje omogucuju direktno mjerenje na cipu. Osim toga u ovom se radu analiticki i eksperimentalno objašnjavaju efekti koji su uzrokovani vodenom elektromagnetskom smetnjom, prezentiraju se poboljšani modeli tranzistora i nova metodologija ekstrahiranja parametara tranzistora kako bi se dobila bolja predvidivost osjetljivosti integriranih sklopova na vodene elektromagnetske smetnje. Dodatno se prikazuju jednostave metode za poboljšanje imuniteta integriranih sklopova na vodene elektromagnetske smetnje. Sve testne strukture procesirane su u 0.35-µm-skoj smart power tehnologiji, što je moderna silicijska tehnologija koja se koristi u automobilskoj elektronici. Procesirani su nisko- i visoko- naponski PMOS tranzistori, pojacalo AB klase, referentni izvor napona i regulator napona. Proizvodnja silicijskih testnih struktura kao i dodatna oprema za mjerenje, simuliranje te konzultacije sa specijalistima iz pojedinih grana automobilske elektronike omoguceni su preko tvrtke Robert Bosch GmbH, Reutlingen, Njemacka. Istraživanje se provodilo u sklopu europskog projekta “MEDEA +2A701 PARACHUTE”. -