Interakcija nanosekundnog ultraljubičastog laserskog snopa s metalnim površinama : : magistarski rad - Davor Pipić (D. Pipić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Za promatranje interakcije nanosekundnog laserskog ultraljubičastog snopa s metalnim površinama koristio se impulsni dušikov laser valne duljine laserskog snopa λ=337 nm, trajanja impulsa t=6 ns i maksimalne gustoće energije 0,6 J/cm2. Kao mete korišteni su različiti metali (aluminij, indij, niobij i molibden) koji su stavljani u žarište laserskog snopa, u zraku i pri normalnom atmosferskom tlaku. Spektralne linije plazme proizvedene pri udaru laserskog snopa u metalnu površinu analizirane su pomoću monokromatora, fotomultiplikatora i digitalnog osciloskopa. Mjerenja su omogućila određivanje temperature elektrona u plazmi. Izračunate vrijednosti su 1,5 eV (17400 K) za aluminij, 1,7 eV (19700 K) za indij te 1,3 eV (15000 K) za niobij i molibden. Nastala oštećenja na površinama metala proučavana su pomoću metalografskog mikroskopa, pretražnog elektronskog mikroskopa i uređaja s fokusiranim ionskim snopom. -