Informacijski sustav za upravljanje ljudskim potencijalima u visokom obrazovanju : magistarski rad - Ivona Zakarija (I. Zakarija ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: U ovom magistarskom radu opisan je postupak projektiranja i razvoja Informacijskog sustava za upravljanje ljudskim potencijalima u visokom obrazovanju (IS-KADR). U okruženjima u kojima ključni resursi tvrtke postaju zaposlenici i njihovo znanje, upravljanje ljudskim potencijalima predstavlja važan aspekt poslovanja. Uz standardne kadrovske podatke o zaposlenicima, ovaj sustav podržava procese u administraciji podataka specifičnih za znanstveno-obrazovne visokoškolske ustanove. U radu je obrađen cjelokupan razvojni proces sustava IS-KADR. Za modeliranje arhitekture sustava, globalne i detaljne kao i za izradu modela baze podataka korišten je UML. Analizom zahtjeva i zakonskih regulativa dobivene su specifikacije sustava. Na temelju ovih specifikacija izrađen je model sustava. Pristup inženjerstva zahtjeva korišten je za otkrivanje i prikupljanje zahtjeva sustava IS-KADR, dok je za izradu dokumentacije zahtjeva korištena FURPS+ metodologija i MoSCoW metoda za označavanje prioriteta zahtjeva. Funkcionalni zahtjevi prikazani su i dijagramom slučajeva korištenja. Konceptualni model podataka prikazan je dijagramom entiteti-veze. Implementacijom ovog sustava na Sveučilište u Dubrovniku potvrđeno je da sustav pruža efikasnu podršku specifičnim procesima u visokom obrazovanju. Sastavni dio informacijskog sustava je aplikativni softver, a upravo o kvaliteti tog softvera u najvećoj mjeri ovisi i kvaliteta samog informacijskog sustava jer su ostale komponente uglavnom lakše zamjenjive ili nadogradive. U radu je dan pregled suvremenih tehnologija koje bi mogle poboljšati kvalitetu razvoja softvera. -