Informacijski sustav za upravljanje ljudskim potencijalima u visokom obrazovanju : magistarski rad - Ivona Zakarija; Skočir, Zoran (Zagreb : I. Zakarija ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: U ovom magistarskom radu opisan je postupak projektiranja i razvoja Informacijskog sustava za upravljanje ljudskim potencijalima u visokom obrazovanju (IS-KADR). U okruženjima u kojima ključni resursi tvrtke postaju zaposlenici i njihovo znanje, upravljanje ljudskim potencijalima predstavlja važan aspekt poslovanja. Uz standardne kadrovske podatke o zaposlenicima, ovaj sustav podržava procese u administraciji podataka specifičnih za znanstveno-obrazovne visokoškolske ustanove. U radu je obrađen cjelokupan razvojni proces sustava IS-KADR. Za modeliranje arhitekture sustava, globalne i detaljne kao i za izradu modela baze podataka korišten je UML. Analizom zahtjeva i zakonskih regulativa dobivene su specifikacije sustava. Na temelju ovih specifikacija izrađen je model sustava. Pristup inženjerstva zahtjeva korišten je za otkrivanje i prikupljanje zahtjeva sustava IS-KADR, dok je za izradu dokumentacije zahtjeva korištena FURPS+ metodologija i MoSCoW metoda za označavanje prioriteta zahtjeva. Funkcionalni zahtjevi prikazani su i dijagramom slučajeva korištenja. Konceptualni model podataka prikazan je dijagramom entiteti-veze. Implementacijom ovog sustava na Sveučilište u Dubrovniku potvrđeno je da sustav pruža efikasnu podršku specifičnim procesima u visokom obrazovanju. Sastavni dio informacijskog sustava je aplikativni softver, a upravo o kvaliteti tog softvera u najvećoj mjeri ovisi i kvaliteta samog informacijskog sustava jer su ostale komponente uglavnom lakše zamjenjive ili nadogradive. U radu je dan pregled suvremenih tehnologija koje bi mogle poboljšati kvalitetu razvoja softvera. - KLJUČNE RIJEČI: Informacijski sustav, upravljanje ljudskim potencijalima, visoko obrazovanje, UML, model podataka, inženjerstvo zahtjeva
SUMMARY: This thesis describes the process of designing and developing an information system used for managing human resources in higher education (IS-KADR). In modern world, where critical resources of the company become employees and their knowledge, human resources management is an important aspect of the business. In addition to standard personnel data of the employees, this system supports the administrative processes of data specific to the scientific-educational higher education institution. The paper deals with the entire development process of IS-KADR. UML is used for modelling the system architecture, global and detailed, and for the development of a database model. The analysis of requirements and legal regulations were obtained from system specifications. Based on these specifications, a system model was made. Requirements engineering method has been used for the detection and collection of requirements for IS-KADR. FURPS+ methodology and MOSCOW method for tagging requirement priority were used in project documentation. Functional requirements are shown in the diagrams and use cases. The conceptual data model is shown in the entity-relationship diagram. By implementing this system at the University of Dubrovnik it was confirmed that the system provides effective support to specific processes in higher education. An integral part of the information system is application software, and the quality of the software is the most influential component to the information system quality, because the other components are generally more easily replaceable and upgradeable. The paper gives an overview of current technologies that could improve the quality of software development. - KEYWORDS: Information system, human resources management, high education, UML, data model, requirements engineering
Naslov nad sažetkom na eng. jeziku: Information system of human resources management in high education
Bibliografija: str. 64-65. - Kazalo oznaka. - Kazalo internetskih adresa. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis
Keywords: Informacijski sustav -- Information system; upravljanje ljudskim potencijalima -- human resources management; visoko obrazovanje -- high education; UML -- UML; model podataka -- data model; inženjerstvo zahtjeva -- requirements engineering