Softverska arhitektura za telekomunikacijske usluge s dodanom vrijednosti : magistarski rad - Nenad Jerković; Jevtić, Dragan (Zagreb : N. Jerković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Razvoj mehanizama koji omogućuju funkcioniranje napredne usluge s dodanom vrijednosti dugotrajan je i intelektualno zahtjevan rad. Zahtjeva predano sudjelovanje cijelog razvojnog tima. Razvoj mehanizama koji omogućavaju korištenje slobodnog teksta i dijaloga kao načina komunikacije s krajnjim korisnikom dugoročno omogućuju razvoj raznovrsnih usluga sa dodanom vrijednosti. Tržišni uspjeh ovisi o puno faktora: brzini i trenutku izlaska na tržište, kvaliteti usluge, inovativnosti, te interoperabilnosti sa sustavima u telekomunikacijskoj mreži. U ovom radu objašnjeni su najzastupljeniji modeli softverskih arhitektura i komunikacijski protokoli koji se upotrebljavaju za implementaciju telekomunikacijskih usluga s dodanom vrijednosti. Opisana je softverska arhitektura platforme za razvoj usluga s dodanom vrijednosti za prolazni i slobodno kreirani sadržaj. - KLJUČNE RIJEČI: Softverska arhitektura, VAS, telekomunikacijske usluge, SMPP, MM7, MLP, ParlayX, REST, Design Pattern, Service Delivery Platform
SUMMARY: Development of new platform for inovative value-added service is challenging team-work in terms of time and resources. Market share is always something to be desired and depends on a lot of factors (e.g. economic and technical), such as: market and consumer trends, quality, inovativeness, interoperability with existing systems. This thesis presents established and state-of-the-art software architecture models in use. With market trends that demand quick response and fast development a platform that enables quick glue for existing or new functionality is right way to go. Thesis introduces a platform for creating family of free content value-added services. - KEYWORDS: Software Architecture, Value Added Services, SMPP, MM7, MLP, ParlayX, REST, Design Patterns, Framework, Service Delivery Platform
Naslov nad sažetkom na eng. jeziku: Software architecture of a telecom value added services
Bibliografija: str. 125-127. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis
Keywords: Softverska arhitektura -- Software Architecture; VAS -- Value Added Services; telekomunikacijske usluge; SMPP; MM7; MLP; ParlayX; REST; Design Patterns; Framework; Service Delivery Platform