Proračun i analiza magnetskih aktuatora za srednjenaponske sklopne aparate i aprature : : magistarski rad - Željko Bago (Ž. Bago ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Magistarski rad obrađuje problematiku magnetskih aktuatora kao pogonskih članova vakuumskih srednjenaponskih aparata i aparatura. Radom su obuhvaćene osnovne značajke vakuumskih prekidača kao glavnih aparata srednjenaponskih sustava s posebnom naznakom na pogonski mehanizam koji se bazira na magnetskom aktuatoru. Zamjena klasičnog mehanizma magnetskim aktuatorom omogućuje jednostavni elektronički monitoring svih stanja energetskog sustava i daje mogućnost djelovanja prema posebnim zahtjevima. Prednosti magnetskog pogona su izvrsna sukladnost magnetskih aktuatora s prekidanjem u vakuumu, kao i znatno smanjeni broj mehaničkih dijelova, a samim tim i znatno smanjen broj kvarova na prekidačima. Isto tako, svoju primjenu nalaze u sinkronom sklapanju, kada je zbog malih dimenzija aktuatora moguće izvesti 3 mehanizma, za svaku fazu neovisno. Težište rada odnosi se na analizu rada magnetskih aktuatora konkretnih rješenja kao i pristup proračunu elektromagnetskih prilika te mehaničkog odziva. Definirat će se konkretni zahtjevi za postavljanje računskog numeričkog modela pogonskog magnetskog aktuatora za prekidač 24 kV, 25 / 63 kA, 1250 A koji bi trebali biti podloga za razvoj drugih izvedbi. Na osnovi računskog modela, izradit će se prototip i provesti ispitivanja radi usporedbe računskih i mjerenih rezultata, kako bi se provele eventualne korekcije. Na kraju, bit će dane osnovne naznake i smjernice u istraživanju ovog interesantnog područja. -