Sigurno usmjeravanje u ad hoc mrežama : : magistarski rad - Seder, Lovro (L. Seder ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Ad hoc mreže specifične su po svojim karakteristikama (necentraliziranost, samoorganiziranje i višeskokovnost). Zbog toga usmjerni protokoli u ad hoc mrežama moraju biti prilagođeni pojedinim primjenama mreže i zadovoljavati glavne zahtjeve -- propusnost, skalabilnost i sigurnost. U radu su analizirani funkcionalni i sigurnosni aspekti usmjernih protokola u ad hoc mrežama. Nakon pregleda stanja sigurnosti usmjeravanja u ad hoc mrežama, na primjeru izvorišnog sigurnog reaktivnog usmjernog protokola SRP prikazana je primjena verifikatora modela Spin u provjeri sigurnosti pred napadom nevidljivog čvora. Iterativnim postupkom modeliran je i analiziran protokol izvorišnog usmjeravanja DSR i njegovo proširenje dodatkom sigurnosnih mehanizama, sigurni usmjerni protokol SRP. Zatim su implementirani mehanizmi za otkrivanje nepravilnih aktivnosti praćenjem komunikacije u susjedstvu (watchdog), konkretno mehanizam bloodhound za prepoznavanje identičnih paketa te modificirani bloodhound s prisluškivanjem dobronamjernih transmisija radi povećanja raspoloživosti u mreži. Pokazana je prerestriktivnost mehanizama otklanjanja napada nevidljivog čvora i glasovitost tog napada kao još uvijek nerješivog problema karakterističnog za bežične ad hoc višeskokovne mreže. -