Utjecaj uklopne struje transformatora na djelovanje diferencijalne zaštite : : magistarski rad - Radošević, Marino (M. Radošević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Transformator je ključna komponenta u prijenosu energije u elektroenergetskom sustavu. Stabilnost kao i ispravna prorada relejne zaštite koja štiti transformatore su veoma važni za pogon i vođenje elektroenergetskog sustava. Glavna tema ovog rada je istraživanje energetskih transformatora u trenucima uklapanja, s posebnim naglaskom na pojavu fenomena uklopne struje, te metoda stabilizacije diferencijalne zaštite transformatora odnosno prepoznavanje stanja kvara transformatora. U trenucima uključenja transformator može povući iz mreže tranzijentnu struju velike amplitude. Uklop transformatora praćen je velikom nesimetrijom magnetskih tokova u željeznoj jezgri. Posljedica takvih nesimetričnih tokova u jezgri javljaju se izobličenja struje magnetiziranja odnosno pojava velikih struja uklopa s izraženom istosmjernom komponentom. Struja uklopa može uzrokovati pogrešan rad zaštitnih releja u elektroenergetskom sustavu kao i mehanička oštećenja transformatora. Amplituda i vrijeme trajanja tranzijentne struje uklopa transformatora ovisi o kutu uklopa, odnosno položaju vektora napona u trenutnu uključenja transformatora, impedanciji mreže na koju se transformator uklapa, iznosu i predznaku remanentnog magnetizma jezgre transformatora i nelinearnosti magnetskog materijala jezgre transformatora, odnosno zasićenju jezgre transformatora. Unutar ovog rada razmatrani su problemi uzrokovani tranzijentnom strujom uklopa transformatora, te su prikazani rezultati dobiveni mjerenjima struja uklopa odabranih transformatora iz prijenosne mreže. Uzimajući u obzir negativno djelovanje struje uklopa na diferencijalnu zaštitu i primjenu metoda stabilizacije releja, izvršena je analiza struje uključenja. -