Dimenzioniranje radijskog sučelja za dugoročnu evoluciju mobilnih sustava treće generacije : : magistarski rad - Blajić, Tomislav (T. Blajić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Nakon uvođenja brzog paketskog pristupa (HSPA), slijedeći veliki korak u daljnjoj evoluciji mobilnih sustava treće generacije poznat je pod nazivom dugoročna evolucija 3G sustava (3G Long Term Evolution, 3G LTE). Ovaj rad objašnjava što potiče tu evoluciju, uz osvrt na potrebe korisnika usluga, zahtjeve za povećanim kapacitetom mreža, ograničenja današnje tehnologije kao i normizacijske aktivnosti unutar 3GPP-a. Uz kratki prikaz evolucije arhitekture sustava, poseban naglasak dan je na fizički sloj LTE sustava, uključujući detalje oko strukture kanala, OFDM modulacije, višestrukog pristupa u silaznoj (OFDMA) i uzlaznoj svezi (SC-FDMA), te korištenja MIMO antenskih tehnika. Osnovnu tema rada predstavlja dimenzioniranje LTE radijskog sučelja. Objašnjene su glavne karakteristike širokopojasnog radijskog kanala, definiran je proračun veze, te prikazana metoda proračuna pokrivanja i kapaciteta LTE sustava u silaznoj i uzlaznoj vezi. Usporedbom rezultata LTE i HSPA dimenzioniranja prikazan je potencijal koji pružaju ovi evolucijski koraci u razvoju 3G sustava i njihovoj ulozi osnovnih tehnologija za pružanje usluga mobilnog širokopojasnog pristupa. -