Primjena sustava samonadzora u srednjenaponskim postrojenjima : : magistarski rad - Rubčić, Hrvoje (H. Rubčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: U radu su opisani razlozi za uvođenje i primjenu sustava samonadzora u srednjenaponskim postrojenjima. Sustav samonadzora je temelj za prijelaz s vremenski određenog održavanja opreme na održavanje prema stanju opreme, čime je moguće ostvariti značajne uštede u troškovima i produžiti životni vijek opreme. Sustav samonadzora temelji se na korištenju numeričkih uređaja i pripadajućih senzora za praćenje karakteristika uređaja značajnih za pouzdano funkcioniranje nadzirane opreme. Nakon uvoda, opisani su principi održavanja električne opreme, navedene prednosti i nedostaci svakog od principa, te pregled zakonske regulative koja regulira održavanje. Navedene su sve prednosti korištenja sustava samonadzora opreme i postrojenja vezano za postignute uštede i tehničke kriterije za određivanje kraja životne dobi sklopne opreme. Sustav samonadzora sklopnih aparata i postrojenja zamišljen je korištenjem terminala polja REF 543 i uređaja samonadzora prekidača. Navedene su veličine koje je moguće nadzirati terminalom polja, te navedena daljnja poboljšanja sustava samonadzora prekidača. U prijedlogu konfiguracije sustava samonadzora opisana je odabrana oprema za nadziranje i referentni kriteriji za nadzirane veličine. Na kraju je analiziran gospodarski učinak primjene sustava samonadzora, usporedbom troškova nastalih zbog neisporučene električne energije u određenom vremenskom periodu i troškova opremanja prekidača/postrojenja sustavom samonadzora. -