Napredno usmjeravanje signalizacijskih poruka za usluge korisnicima u posjećenoj pokretnoj mreži : magistarski rad - Hećimović, Tomislav; Lovrek, Ignac (Zagreb : T. Hećimović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Predmet istraživanja ovog magistarskog rada je arhitektura povezivanja pokretnih mreža s motrišta roaminga, a posebice rješenja zasnovana na točkama transfera signalizacije zajedničkim kanalom koja omogućuje formiranje središta za roaming između pokretnih mreža. Posebna pozornost dana je specifikaciji parametara i kriterija za napredno usmjeravanje, koje pored adrese pozvanog korisnika, uključuje adresu pozivajućeg korisnika i druge parametre informacijskog prometa. Središte za roaming novo je rješenje za povezivanje pokretnih mreža, koje omogućuje jednostavnije i optimalnije uspostavljanje poslovnog odnosa sa novim operatorom kao budućim roaming partnerom. Središte za roaming isto tako integrira napredne funkcije koje roaming korisnicima omogućuje korištenje svih usluga koje mogu koristiti u mreži svog operatora, ali i neke nove. U radu je analiziran način uključivanja središta za roaming u postojeću arhitekturu povezivanja pokretnih mreža, te realizirano programsko rješenje za implementaciju naprednog usmjeravanja, na temelju dodatnih parametra za usmjeravanje: pored adrese odredišta signalizacijskog prometa, uključuje adresu ishodišta signalizacijskog prometa, kao i vrstu signalizacijskog prometa. - KLJUČNE RIJEČI: Pokretna mreža, središte za roaming, SRP, napredno usmjeravanje, aplikacijski kontekst, operacijski kod, SCCP
The subject of this thesis is architecture of mobile network interconnection, from roaming perspective; especially solutions based on STPs in SS7 signalization that enable implementation of Roaming Hub between mobile networks. Special attention is given to specification of parameters and criteria for advanced routing that, beside address of called subscriber, involves address of calling subscribers, together with other signalling traffic information elements. Roaming Hub is new solution for connecting mobile networks that enables simpler and more effective establishment of business relation with new mobile operator, as future roaming partner. Roaming Hub integrates advanced functions that enable roaming subscribers, not only same user experience as if they are in their home network, but more than that. In this thesis it is analyzed introduction of Roaming Hub in existing architecture of mobile networks interconnection and implemented SW solution for advanced routing based on additional routing parameters: beside called party address this solution includes calling party address, together with type of signalization traffic. Verification and measurement results confirm the correctness of solution. Testing and verification is carried out under laboratory conditions using simulation of SRP node. - KEY WORDS: Mobile network, roaming hub, SRP, advanced routing, application context, operation code, SCCP
Magistarski rad izrađen je na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i u Centru za istraživanje i razvoj tvrtke Ericsson Nikola Tesla
Biliografija: str. 60-61. - Sažetak na eng. i hrv.