Tranzit na otvorenom tržištu električne energije : magistarski rad - Međimorec, Damjan (D. Međimorec ; Fakulteta elektrotehnike i računarstva, 2011)
Nakon desetogodišnjih privremenih rješenja za međukompenzacije dijela troškova između operatora prijenosnih sustava nastalih uslijed prihvata tranzita tržišnih sudionika (poznatih pod kraticom ITC) danas je u primjeni ustroj zasnovan na odredbama relevantnih propisa EU. Promjene u tom proteklom razdoblju imale su za cilj smanjivanje troškova tranzita trgovcima električne energije, kako bi se tim dodatnim poticajem za prekograničnu trgovinu ubrzala integracija europskih tržišta električne energije, a uz istovremeno omogućavanje što pravičnije naknade operatorima prijenosnih sustava putem čijih mreža se tranziti realiziraju. Aktualni ustroj kao obračunski element za nadoknadu relevantnih infrastrukturnih troškova koristi ostvarene prekogranične tokove, a za nadoknadu gubitaka uzrokovanih tranzitima tzv. metodu WWT (sa i bez tranzita). Dan je povijesni usporedni pregled metoda za obračun tranzita električne energije od razdoblja prije otvaranja tržišta električne energije do aktualnog stanja, uključujući i očekivani budući razvoj predmetnih metoda. Obrađen je i proces otvaranja tržišta električne energije od nacionalne razine do europske razine uz pregled relevantnih propisa, kao i glavnih čimbenika. Analizirane su uzročno-posljedične veze tog procesa s primjenom metoda za obračun odnosno međukompenzaciju tranzita električne energije, uz osvrt na upravljanje zagušenjima kao glavnog aktualnog pokretača integracije ne samo nacionalnih nego i regionalnih tržišta električne energije. -