Mjerenje profila brzine morskih struja akustičkom metodom : : magistarski rad - Skelin, Dražan (D. Skelin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Rad objašnjava potrebu za mjerenjem morskih struja, te prikazuje povijesni pregled i postojeće metode mjerenja. Objašnjeni su temeljni teorijski principi širenja zvuka u moru, te mjerenja profila brzine morskih struja akustičkom metodom, odnosno princip rada akustičkog mjerila profila brzine morskih struja (ADCP – Acoustic Doppler Current Profiler). Pobliže je objašnjen Dopplerov efekt i izračun radijalne brzine, odnosno trodimenzionalnog vektora brzine. Prikazani su osnovni principi uskopojasnih i širokopojasnih tehnika obrade reflektiranog signala. U posebnom poglavlju su opisane karakteristike HA pretvarača, te njihove međusobne konfiguracije pogodne za mjerenje morskih struja (prednosti i nedostaci konfiguracija sa tri ili četiri HA pretvarača). Također su prikazane praktične primjene akustičkog strujomjera, odnosno integracije sa drugim senzorima pri mjerenju morskih struja. Za potrebe rada provedeno je in situ mjerenje profila brzine morskih struja na dvije pozicije u Luci Kaprije s prostorno vertikalnom rezolucijom od 1 m i vremenskom rezolucijom od 10 minuta. Posebna pažnja je usmjerena na analizu i obradu mjernih podataka, odnosno načine prikaza obrađenih podataka (rezultata) mjerenja. -