Prednosti uvođenja automatskog identifikacijskog sustava u riječnim informacijskim uslugama u unutarnjoj plovidbi : magistarski rad - Obad, Damir (D. Obad ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Krajem 80-tih godina na europskoj razini počeo je razvoj samostalnih radiokomunikacijskih usluga u transportnom sektoru. Za transport unutarnjim plovnim putovima bilo je potrebno integrirati brojne sustave i servise u jedinstveni operativni koncept na europskoj razini. Takav koordinirani pristup potaknut je željom za boljim iskorištavanjem unutarnjih plovnih putova, odnosno željom za rasterećenjem zakrčenih cestovnih pravaca. Kako bi se zadani cilj i ostvario definiran je i standardiziran skup informacijskih usluga pod zajedničkim imenom Riječne informacijske usluge – RIS. Okosnicu RIS-a kao centralnog servisa za distribuciju podataka u sustavu čini Automatski identifikacijski sustav. Magistarski rad je dao pregled dosadašnjeg razvoja Automatskog identifikacijskog sustava (AIS) u riječnoj plovidbi, objasnio funkcioniranje komunikacijskog protokola, napravljena je podjela sustava prema segmentima te su isti i analizirani i pojašnjene su dodatne usluge koje AIS pruža. Posebna pozornost dana je pregledu arhitekture postojećeg sustava CroRIS (Croatian River Information Services) te je objašnjen postupak dizajniranja nove AIS i govorne VHF mreže na primjeru rijeke Save, uzimajući u obzir europske standarde te konkretne zahtjeve za pokrivenost radio signalom. -