Prednosti uvođenja automatskog identifikacijskog sustava u riječnim informacijskim uslugama u unutarnjoj plovidbi : magistarski rad - Obad, Damir; Kos, Tomislav; Centar za razvoj unutarnje plovidbe d.o.o. (Zagreb, D. Obad ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Krajem 80-tih godina na europskoj razini počeo je razvoj samostalnih radiokomunikacijskih usluga u transportnom sektoru. Za transport unutarnjim plovnim putovima bilo je potrebno integrirati brojne sustave i servise u jedinstveni operativni koncept na europskoj razini. Takav koordinirani pristup potaknut je željom za boljim iskorištavanjem unutarnjih plovnih putova, odnosno željom za rasterećenjem zakrčenih cestovnih pravaca. Kako bi se zadani cilj i ostvario definiran je i standardiziran skup informacijskih usluga pod zajedničkim imenom Riječne informacijske usluge – RIS. Okosnicu RIS-a kao centralnog servisa za distribuciju podataka u sustavu čini Automatski identifikacijski sustav. Magistarski rad je dao pregled dosadašnjeg razvoja Automatskog identifikacijskog sustava (AIS) u riječnoj plovidbi, objasnio funkcioniranje komunikacijskog protokola, napravljena je podjela sustava prema segmentima te su isti i analizirani i pojašnjene su dodatne usluge koje AIS pruža. Posebna pozornost dana je pregledu arhitekture postojećeg sustava CroRIS (Croatian River Information Services) te je objašnjen postupak dizajniranja nove AIS i govorne VHF mreže na primjeru rijeke Save, uzimajući u obzir europske standarde te konkretne zahtjeve za pokrivenost radio signalom. - KLJUČNE RIJEČI: automatski identifikacijski sustav, riječni informacijski servisi, unutarnja plovidba, radiokomunikacije, komunikacijska mreža, integracija sustava
ABSTRACT: The development of sustainable radio communication services in transport sector in the EU started by the end of the nineteen eighties. For inland navigation transport it was necessary to integrate numerous sub systems and services into one unified operational concept on European level. That European wide coordinated approach was stipulated by the desire to better utilize inland navigation waterways since the road system was already over congested. In order to really achieve the set goal, unique set of information services was defined under a common name of River Information Services – RIS. Automatic Identification System – AIS is the backbone of RIS as a central service for data acquisition and distribution. This Master Thesis gives the overview of the development of current Automatic Identification System in inland navigation. It explains the functionalities of the communication protocol, elaborates the division of the system into three sub-segments and analyzes them. Additional functions that can be provided through AIS are also elaborated. Special attention was given to the overview of the architecture of the current Croatian River Information – CroRIS system. The thesis also explains the design procedures for the design of the new AIS and voice VHF network on the Sava River, taking into account all relevant European standards and given requirements for the radio coverage. - KEY WOORDS: Automatic Identification System, River Information Services, inland navigation, radio communication, communication network, system integration
Naslov nad sažetkom na eng. jeziku: Benefits of automatic identification system in river information services in inland navigation
Bibliografija: str. 121-123. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Kazalo pojmova. - Životopis