Corrosion protection for "offshore" transformers = Zaštita od korozije transformatora za priobalne objekte : specialist thesis = specijalistički rad - Reising, Andreas (A. Reising ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
SAŽETAK: Uvodno, kao motivacija za izradu ovog rada, opisane su karakteristike i suvremeni izazovi u razvoju i izgradnji transformatora za priobalne objekte, U nastavku općeg uvoda opisani su uvjeti rada transformatora, mogući korozijski procesi i postupci zaštite od korozije. Da bi se naznačili normativni uvjeti u ovom području, ukratko su opisana tri relevantna standarda. Središnji dio rada bavi se nužnim zadacima vezanim uz definiranje sustava zaštite dijelova od korozije, kao i aktivnostima vezanim uz racionalno konstruiranje s obzirom na zaštitu od korozije. Kao temelj za vođenje aktivnosti je struktura i sadržaj norme ISO 12944 koja sadrži sljedeće dijelove: Dio 2: Klasifikacija okoline Dio 3: Konstrukcijska razmatranja Dio 4: Vrsta površina i pripreme površina Dio 5: Sustavi zaštitnih premaza Dio 6: Laboratorijske metode ispitivanja Dio 7: Izvođenje i nadzor premazivanja Dio 8: Razvoj i specifikacije za nove izvedbe i održavanje Na kraju rada je zaključno ukazano da sve prikazane i opisane aktivnosti u ovoj studiji služe kao temelj za početne primjene analiziranih rješenja, pri čemu neprestano treba biti svjestan stanja i neprestanog razvoja područja zaštite od korozije. -