Modeliranje ponašanja i algoritmi za predviđanje kretanja divljih životinja : : doktorski rad - Nižetić Kosović, Ivana 1982. (I. Nižetić Kosović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
Istraživanje pokretnih objekata je posljednjih desetak godina sve pristupačnije i popularnije. Posebnu klasu pokretnih objekata čine divlje životinje koji se kreću slobodno u prostoru, čije je kretanje kompleksno i uvjetovano raznim vanjskim i unutarnjim čimbenicima, koje se u dosadašnjim radovima uglavnom ne uzima u obzir. Metode analize i predviđanja kretanja, koje su se do sada koristile za druge vrste pokretnih objekata, nisu u izvornom obliku primjenjive na kretanje divljih životinja. U doktorskom radu dan je pregled područja istraživanja pokretnih objekata, s naglaskom na divlje životinje. Predložen je generički model za analizu i predviđanje kretanja divljih životinja temeljen na znanju koji uključuje kontekstualne informacije u predviđanje. Opisan je i formaliziran vlastiti postupak predviđanja kretanja divljih životinja, uvažavajući ekspertno znanje i kontekstualne informacije. Postupak uključuje određivanje geografskog područja u kojem se u nekom vremenskom razdoblju životinja može nalaziti, kao i predviđanje u stvarnom vremenu, kada je potrebno na terenu opaziti te po mogućnosti uhvatiti ili snimiti životinju. Predstavljeni su popratni algoritmi potrebni za uspješno odvijanje postupka predviđanja. U okviru rada, izgrađen je prototip koji podupire algoritme analize i predviđanja kretanja divljih životinja, uz pomoć kojeg je evaluiran predloženi postupak. Validacija je provedena usporedbom rezultata algoritama s terenskim podacima o kretanju vukova i medvjeda u Hrvatskoj. -