Automatizacija procesa distribucije i skladištenja cementa : : magistarski rad - Malčić, Goran 1972 (G. Malčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Posljednja faza u procesu proizvodnje cementa je njegovo skladištenje u silose i distribucija prema linijama za pakiranje i autocisternama za otpremu. Kod prikazanog sustava distribucije cementa funkcionalni opis procesa dobiven je od proizvođača opreme, koji je potom prepravljen i prilagođen stvarnom izvedenom stanju. U radu je dana implementacija S88 norme u upravljački sustav koji je kroz sklopovsku i programsku podršku temeljen na unaprijed isprogramiranim komponentama koje se nalaze u upravljačkom programu i unaprijed izvedenim komponentama SCADA sustava koje se prilikom izgradnje aplikacije za zadani proces povezuju u cjelinu. Izgradnja sustava je temeljena na više MS Excel tablica preko kojih se u prvom dijelu kreiranja aplikacije upisuju podaci iz procesne sheme i popisa procesne opreme za određivanje svih komponenata sustava (lista komponenata procesa), te iz funkcionalnog opisa procesa radi određivanja samog rada sustava (operacijske procedure pojedine cjeline procesa). Izradba upravljačkog programa provođena je kroz programski paket RSLogix 5000, a nadzorni program odnosno SCADA sustav postrojenja silosa cementa razvijen je na platformi Factory Talk, također od proizvođača Rockwell software. Trendovi rada komponenata prikazuju eksploatacijske karakteristike, odnosno djelovanje kompletnog sustava kao cjeline, te je preko njih vrlo lako doći do uvida u ponašanje sustava u radu. Izradba ovakvih aplikacija pokazuje kako je za automatizaciju procesa potrebno poznavati i upotrijebiti znanja iz raznih područja tehničke struke. -