Automatizacija procesa distribucije i skladištenja cementa : magistarski rad - Malčić, Goran 1972; Perić, Nedjeljko (Zagreb : G. Malčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Posljednja faza u procesu proizvodnje cementa je njegovo skladištenje u silose i distribucija prema linijama za pakiranje i autocisternama za otpremu. Kod prikazanog sustava distribucije cementa funkcionalni opis procesa dobiven je od proizvođača opreme, koji je potom prepravljen i prilagođen stvarnom izvedenom stanju. U radu je dana implementacija S88 norme u upravljački sustav koji je kroz sklopovsku i programsku podršku temeljen na unaprijed isprogramiranim komponentama koje se nalaze u upravljačkom programu i unaprijed izvedenim komponentama SCADA sustava koje se prilikom izgradnje aplikacije za zadani proces povezuju u cjelinu. Izgradnja sustava je temeljena na više MS Excel tablica preko kojih se u prvom dijelu kreiranja aplikacije upisuju podaci iz procesne sheme i popisa procesne opreme za određivanje svih komponenata sustava (lista komponenata procesa), te iz funkcionalnog opisa procesa radi određivanja samog rada sustava (operacijske procedure pojedine cjeline procesa). Izradba upravljačkog programa provođena je kroz programski paket RSLogix 5000, a nadzorni program odnosno SCADA sustav postrojenja silosa cementa razvijen je na platformi Factory Talk, također od proizvođača Rockwell software. Trendovi rada komponenata prikazuju eksploatacijske karakteristike, odnosno djelovanje kompletnog sustava kao cjeline, te je preko njih vrlo lako doći do uvida u ponašanje sustava u radu. Izradba ovakvih aplikacija pokazuje kako je za automatizaciju procesa potrebno poznavati i upotrijebiti znanja iz raznih područja tehničke struke. - KLJUČNE RIJEČI: silosi cementa, programirljivi automatizacijski kontroler (PAC), šaržni procesi, S88 norma, SCADA sustav. -
The last stage in cement manufacturing is its warehousing into a silo and further distribution toward packaging lines and shipping tankers. For the presentation of the cement distribution system a functional description of the process was provided by the equipment manufacturer. The description was adapted to the real situation. The S88 standard was implemented into the control system which is by its software and hardware features based on preprogrammed components in the control system and preperformed SCADA system components which are combined into a whole in developing an application for a process. The system development was based on several MS Excel sheets which were used to enter data from the process scheme and from the list of process equipment used for defining all system components (a list of process components), together with data from the functional description of the process used for defining the system functioning (operation procedures of each part of the process). The development of the control system was carried out by using the RSLogix 5000 software package. The monitoring program, i.e. the SCADA system of the silo plant was developed on the Factory Talk platform (Rockwell software). The components working trends show the exploitation features, that is, the functioning of the system as a working whole. That makes them very usefel in getting an insight into the functioning of the system. The development of these applications has showed that in process automation the knowledge of different fields of technical sciences need to be used. - KEY WORDS: cement silos, programmable automation controller (PAC), batch process, S88 standard, SCADA system
Magistarski rad je izrađen na Zavodu za Automatiku i računalno inženjerstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
Bibliografija: listovi 124-125. - Sažetak na eng. i hrv.