Detekcija kratera iz digitalnih topografskih slika : doktorski rad - Salamunićcar, Goran (G. Salamunićcar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
Sažetak: U ovome radu predložena je nova metoda za detekciju kratera iz digitalnih topografskih slika. Rezultati su: (1) okruženje za razvoj i osnovno vrednovanje algoritama za detekciju kratera (CDA ova) koja uključuje mjeru udaljenosti između kratera (u području: planetarna širina, planetarna visina, dijametar); (2) katalog za vrednovanje CDA-ova s 57633 kratera katalogiziranih bez korištenja CDA ova te metodi za provjeru konzistentnosti i integraciju kataloga; (3) metoda za detekciju kratera koristeći detektor ruba i gradijent, izmijenjenu Houghovu transformaciju, morfometrijska mjerenja i analizu topografije te parametarskog prostora Houghove transformacije, podešavanje pomicanjem i kalibraciju; (4) metodologija za napredno vrednovanje CDA-ova korištenjem topografskih i optičkih slika, kontekstno temeljene metode za registraciju kratera između kataloga, interaktivne obrade kandidata za krater i registraciji u katalog; (5) poboljšanje detekcije kratera metodom interpolacije prilagođene obliku kratera, koja se pokazala učinkovita prilikom detekcije malih kratera iz topografija Marsa i Mjeseca; (6) dodatno poboljšanje detekcije kratera strojem s potpornim vektorima, čime se postiže bitno manje pogrešnih detekcija. Dodatni rezultati su najpotpuniji javno dostupni katalozi Marsa i Mjeseca s 132843 odnosno 64215 kratera te primjene za: topografiju Fobosa (katalog s 1102 kratera), vrednovanje laboratorijskih kratera, topografiju rekonstruiranu iz optičkih slika Mjeseca te topografije Venere (katalog s 345 kratera) i Zemlje (katalog s 24 kratera).