Smanjenje nesigurnosti mjerenja izmjeničnih veličina u pokretnom umjernom laboratoriju : doktorski rad - Hegeduš, Hrvoje (H. Hegeduš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak: Ispitivanje i umjeravanje mjernih instrumenata je uobičajena aktivnost svakog akreditiranog umjernog laboratorija. Pojavom pokretnih umjernih laboratorija usluga ispitivanja i umjeravanja mjernih instrumenata može se ponuditi korisniku na željenoj lokaciji što donosi mnoge prednosti. U doktorskoj disertaciji istražena je problematika mjernih mogućnosti pokretnog umjernog laboratorija te usporedba s klasičnim umjernim laboratorijem i sustavom udaljenog umjeravanja. Predstavljene su dvije nove metode mjerenja efektivne vrijednosti sinusnog signala, primjerene upotrebi u sklopu pokretnog umjernog laboratorija. Analizirana je mjerna nesigurnost novih metoda na temelju matematičke analize, rezultata simulacije te rezultata mjerenja sinusnog napona, a rezultati su uspoređeni sa drugim poznatim metodama za određivanje efektivne vrijednosti.