Smanjenje nesigurnosti mjerenja izmjeničnih veličina u pokretnom umjernom laboratoriju : doktorski rad - Hegeduš, Hrvoje; Malarić, Roman (Zagreb : H. Hegeduš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Sažetak: Ispitivanje i umjeravanje mjernih instrumenata je uobičajena aktivnost svakog akreditiranog umjernog laboratorija. Pojavom pokretnih umjernih laboratorija usluga ispitivanja i umjeravanja mjernih instrumenata može se ponuditi korisniku na željenoj lokaciji što donosi mnoge prednosti. U doktorskoj disertaciji istražena je problematika mjernih mogućnosti pokretnog umjernog laboratorija te usporedba s klasičnim umjernim laboratorijem i sustavom udaljenog umjeravanja. Predstavljene su dvije nove metode mjerenja efektivne vrijednosti sinusnog signala, primjerene upotrebi u sklopu pokretnog umjernog laboratorija. Analizirana je mjerna nesigurnost novih metoda na temelju matematičke analize, rezultata simulacije te rezultata mjerenja sinusnog napona, a rezultati su uspoređeni sa drugim poznatim metodama za određivanje efektivne vrijednosti. Ključne riječi: mjerenje, umjeravanje, mjerna nesigurnost, efektivna vrijednost, izmjenični signal, pokretni umjerni laboratorij, zračni termostat
Summary: Testing and calibration of measuring instruments is a common activity of each accredited calibration laboratory. With the appearance of mobile calibration services laboratory testing and calibration of measuring instruments can be offered to the desired location, which brings many benefits. Doctoral dissertation investigates the problem of measurement in the mobile calibration laboratory and gives comparison with the conventional calibration laboratories and remote calibration system. Two new methods of measuring effective value that are appropriate for use in mobile calibration laboratory are introduced. Measurement uncertainty of these new methods is analyzed based on mathematical analysis, simulation results and measurement results of sinusoidal voltage and the results are compared with other known methods for effective value estimation. Keywords: measurement, calibration, measurement uncertainty, root mean square value, alternating signals, mobile calibration laboratory, air thermostat
Bibliografija: 143-151 str.