Električni model zuba pri mjerenju duljine korijenskog kanala : : doktorski rad - Marjanović, Tihomir (T. Marjanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
SAŽETAK: Ovaj rad se bavi problematikom električnih svojstava i modela zuba te metode određivanja duljine korijenskoga kanala elektroničkim endometrom tijekom endodontskog postupka. Također su razmotrene mjerne elektrode korištene pri ispitivanju vitaliteta zubne pulpe. Uspoređeni su fizički in vitro modeli zuba u fiziološkoj otopini te u alginatu za uzimanje zubnog odlijevka te je zaključeno da u interesnom frekvencijskom području model na alginatu daje električki bolje performanse u odnosu na dostupna mjerenja in vivo. Metodom konačnih elemenata je razvijen trodimenzionalni električni model zuba kao alternativa in vitro mjerenju. Model sadrži frekvencijsku ovisnost dielektričnih svojstava tkiva prema Cole-Cole modelu te model dvosloja na površini mjerne elektrode. Paramteri modela dentina i dvosloja su izmjereni u ovom radu. Impedancija zuba je predstavljena električnim nadomjesnim shemama. Deset shema je predloženo u ovom radu te uspoređeno sa shemama drugih autora. Optimalnom se pokazala shema predložena u ovom radu. Komentirano je fizikalno značenje pojedinih elemenata, kao i mogućnost uporabe pri mjerenju duljine korijenskoga kanala. Ispitan je utjecaj pojedinih parametara modela (položaj igle, specifična voodljivost dentina, sredstvo u kanalu) s konačnim elementima na elemente odabrane nadomjesne sheme. Korištenjem odabrane nadomjesne sheme postignuto je značajno razdvajanje utjecaja električnog dvosloja na pojedine elemente sheme te djelomično razdvajanje utjecaja dentina, što omogućuje smanjenje pogreške mjerenja duljine korijenskoga kanala. -