Određivanje mjesta jednofaznog kvara u distribucijskim mrežama zasnovano na putnim valovima : : doktorski rad - Gruhonjić Ferhatbegović, Šeila (Š. Gruhonjič-Ferhatbegović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
SAŽETAK: Predmet istraživanja je određivanje mjesta jednofaznog kratkog spoja u distribucijskim mrežama naponskih razina 10 kV i 20 kV, na osnovu signala napona i struja tijekom prijelaznog procesa. Postupak određivanja mjesta kvara u srednjenaponskim distribucijskim mrežama ima određene otežavajuće okolnosti u odnosu na određivanje mjesta kvara u prijenosnim mrežama. Distribucijske mreže uključuju brojne ogranke što dovodi do višeznačnog pokazivanja mjesta kvara,vodiči su nehomogeni, postoje brojna distribuirana opterećenja i evidentne su veće vrijednosti otpora kvara.Također, tražio se pristup koji osigurava proračun udaljenosti do mjesta kvara u mrežama nezavisno od tretmana zvjezdišta.Ovakav proračun urađen je u domenu niskofrekvencijskih i visokofrekvencijskih tranzijenata. Računalnim simulacijama jednofaznih kvarova,sa različitim parametrima, za modelirani distribucijski izlaz, izdvojene su frekvencije na kojima se događa preraspodjela naboja u prvim milisekundama poslije trenutka nastanka kvara. Promatrana je zavisnost frekvencijskog spektra od tretmana zvjezdišta, početnog faznog kuta, otpora kvara, mjesta kvara i dinamike distribuiranih opterećenja. Naveden je postupak za približni proračun frekvencije nabojnih tranzijenata. Proračun lokacije kvara, na osnovu niskofrekvencijskih tranzijenata, znatno zavisi od otpora kvara i ova metoda nije primjenljiva za slučaj visokoomskih kvarova. Tijekom ovog istraživanja, razvijena je metoda za određivanje mjesta jednofaznog kratkog spoja zasnovana na putnim valovima napona. Proračun prema ovoj metodi ne zavisi od otpora kvara, nesimetrije, dinamike opterećenja i prisustva distribuiranih izvora. Utjecaj nehomogenih vodiča eliminiran je korištenjem korigiranih dužina dionica za usvojenu brzinu rasprostiranja. Za primjenu metode putnih valova potrebno je primjeniti frekvenciju uzorkovanja od najmanje 1 MHz, na ulazne signale napona. -