Antikorozijska zaštita transformatorskih kotlova u termoelektranama: : specijalistički rad - Rede, Vladimir; Filetin, Tomislav (Zagreb: V. Rede ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
SAŽETAK: U radu su navedeni čimbenici koji uvjetuju koroziju, te su opisane vrste korozijskih procesa koji najčešće izazivaju koroziju kotlova energetskih transformatora, kao i vanjski i unutarnji utjecaji na njihovu koroziju. Prikazana je dinamika odvijanja korozijskog procesa, uz elaborirane načine antikorozijske zaštite kroz sve faze koje transformatori prolaze od projektiranja, preko tehnoloških procesa proizvodnje njihovih kotlova, pa do održavanja istih tijekom eksploatacije u vanjskom ili zatvorenom prostoru. Detaljno su razrađeni postupci pripreme i zaštite od korozije koji se danas primjenjuju u hrvatskoj i svjetskoj praksi tijekom procesa izrade transformatorskih kotlova, te su istaknuta dva dominantna sustava zaštite premazom, onaj klasični na bazi otapala, kao i sve korišteniji moderni sustav zaštite vodorazrjedivim premazima. Na kraju je prikazana konkretna antikorozijska sanacija kotla energetskog transformatora snage 60 MVA koja je obavljena u ljeto 2011. godine u Termoelektrani-Toplani Zagreb (Pogon TE-TO Zagreb), pri čemu je objašnjeno redovito pogonsko održavanje vanjskih i unutarnjih površina kotla, uz određivanje pojave vlage u transformatorskom ulju. Definiran je operativni plan provođenja zaštite od korozije spomenutog kotla transformatora, te je opisana priprema vanjskih površina istog kotla, zatim nanošenje svih slojeva boje na bazi otapala, kao i završna kontrola aplikacije odabranog sustava boja. - KLJUČNE RIJEČI: kotao energetskog transformatora, korozijski procesi, antikorozijska zaštita, sustavi zaštite od korozije, antikorozijska sanacija, termoelektrana-toplana
SUMMARY: In this paper there are listed the factors that determine corrosion, and described types of corrosion processes that the most often cause corrosion of power transformers tanks, as well as external and internal influences on their corrosion. The dynamics of corrosion processes is shown, with elaborated ways of anticorrosion protection throughout all phases since designing transformers, through technological processes of their tanks production, to maintenance during the transformer exploitation in outdoor or indoor space. Detailed preparation and corrosion protections procedures were developed that is now applied in Croatian and world wide practice, during the process of transformer tanks manufacturing, and also highlighted two dominant protection coating system, the conventional solvent-based, as well as widely used modern system of waterborne coatings protection. Finally is shown the real anticorrosion repaired tank of power transformer with 60 MVA, which was conducted in summer 2011, on Thermal Power Plant-Heating Plant in Zagreb (TE-TO Zagreb), in which is discussed regularly maintenance of exterior and interior tank surfaces, with determining the appearance of moisture in transformer oil. The operational plan for the implementation of mentioned transformer tank corrosion protection is defined, and described the preparation of external tank surfaces, then applying layers of solvent-based paint, as well as the final control of selected paint system application. - KEY WORDS: power transformer tank, corrosion processes, corrosive protection, systems for corrosive protection, anticorrosive renewal, thermal power plant-heating plant
Bibliografija: str. 66-68. - Kazalo oznaka i kratica: str. 70-71. - Sažetak na hrv. i eng. jeziku. - Životopis