Zemljospojna zaštita u rezonantno uzemljenim razdjelnim elektroenergetskim mrežama : : doktorski rad - Kuliš, Ivan Goran (I.G. Kuliš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
SAŽETAK: U radu su opisane strujne i naponske prilike u distribucijskim mrežama pri zemljospojevima različitih otpora na mjestu kvara s različitim impedancijama uzemljenja neutralnih točki. Teorijska razmatranja su uspoređena s rezultatima pokusa sa zemljospojevima u stvarnim mrežama. Pokusi su rađeni u 20 kV mreži TS Botinec i u 10 kV mreži TS Velika Gorica. Njihovi rezultati su detaljno obrađeni i vrednovani te su uspoređeni s teorijom i očekivanim rezultatima. Mjerni rezultati su iskorišteni za vrednovanje statičkog faznog modela distribucijske mreže koji vjerno odražava mreže u kojima su provedena mjerenja. Prilikom obrade mjernih rezultata uočen je potencijalni utjecaj mjernih strujnih i naponskih transformatora na rad relejne zaštite. Uvidom u rezultate provedenih mjerenja i rezultate faznog modela zaključeno je da zahtjevi zemljospojne relejne zaštite na naponske mjerne transformatore nisu veliki. Mogući izvor problema zemljospojnoj zaštiti mogu predstavljati strujni mjerni transformatori u području mjerenja malih struja te uslijed zasićenja istosmjernom komponentom. Problem mjerenja malih struja olakšava primjena obuhvatnih strujnih transformatora zbog moguće upotrebe manjih prijenosnih omjera i doprinosa pogreške samo jednog a ne tri fazna transformatora. U Matlab/Simulink okruženju modeliran je strujni transformator te je ispitan u modeliranom okruženju simulacijama u stvarnom vremenu. Simulacijama se ispitivala točnost prijenosa primarne struje na sekundar. Modelirani strujni transformator se ponaša kao stvarni i daje rezultate u skladu sa IEC/IEEE standardima za mjerne transformatore. Modelirani su generički modeli zemljospojne relejne zaštite. Modelirani zemljospojni releji su u zatvorenoj petlji ispitani u modeliranom distribucijskom sustavu koji je kalibriran s mjernim zapisima provedenih pokusa. Modeli releja dobro oponašaju stvarne releje, a njihovi algoritmi daju ispravne prorade u skladu s ograničenjima. Problem kod mjerenja malih struja su moguće pogreške strujnih transformatora te što je u praksi teško odrediti ispravan prag i zatezanje prorade. Moguće rješenje za otkrivanje visokoomskih kvarova je primjena numeričkih zemljospojnih zaštita s algoritmima koji osim apsolutnih vrijednosti signala prate i njihovu promjenu. Ovakvi algoritmi su manje osjetljivi na mjernu pogrešku. -