Nosivi bežični sustav za mjerenje pokretljivosti i detekciju pada starijih osoba : [nagrađeni studentski rad za nagradu Werner von Siemens ak. god. 2009./2010.] - Čupić, Grgo; Krpetić, Roko; Listeš, Milan; Jeren, Branko (Zagreb : Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2010)
Napredak tehnologije omogudio je razvoj raznih telemetrijskih sustava za liječenje i pradenje zdravstvenog stanja rizičnih osoba te prevenciju opasnosti. Osobe starije od 65 godina spadaju u rizičnu skupinu, a po statistikama njihov broj se povedava. Svaka treda starija osoba pretrpi pad tijekom svakodnevnih aktivnosti. Pravovremenom detekcijom pada mogude je ublažiti posljedice i izbjedi smrt. Jedan od objektivnih pokazatelja zdravstvenog stanja starijih osoba jest pokretljivost. Kontinuirano dugoročno mjerenje pruža najobjektivniji sliku pokretljivosti i osigurava objektivne podatke za liječnike. Ovaj rad opisuje sustav za detekciju pada i mjerenje pokretljivosti. Sustav kontinuirano mjeri i bilježi podatak o pokretljivost i alarmira u slučaju pada ili dužeg stanja mirovanja. Nosivi dio sustava (senzorski čvor) je bežičan, malih dimenzija, namijenjen nošenju na remenu. Sastoji se od mikrokontrolera, tro-osnog akcelerometra i odašiljača. Senzorski čvor komunicira s prijemnikom ZigBee vezom, a prijemnik je povezan s računalom USB vezom. Na računalu se izvršavaju algoritmi koji iz podataka o akceleraciji u tri smjera računa razinu pokretljivosti, izvodi detekciju pada, aktivnosti i dužeg stanja mirovanja. Aplikacija u slučaju pada ili dužeg stanja mirovanja alarmira drugu osobu SMS porukom. Svi podaci se bilježe u log datoteke. Aplikacija može grafički prikazati razinu pokretljivosti u realnom vremenu ili u prošlosti. Sustav je jeftin (do 50$), jednostavan za korištenje, malih dimenzija i lagan. Može se koristiti za osobe koje žive same u svom domu i za osobe koje žive u staračkim domovima. Sustav osigurava više slobode starijim osobama u svakodnevnim aktivnostima. Time poboljšava kvalitetu života i smanjuje stres starijim osobama i onima koji se za njih brinu (rođaci ili profesionalno osoblje). Ključne riječi: starije osobe, telemedicina, bežično, nosivi sustav, akcelerometar, detekcija pada, mjerenje pokretljivosti
Rapid technological progress has contributed to the development of a wide range of telemonitoring systems which make treatment and management of chronic diseases as well as danger prevention possible. Elderly people (persons above the age of 60), whose number is statistically growing, belong to the high risk group. One out of three persons belonging to this group suffers a fall during daily activities. Timely fall detection could reduce fall consequences or even death rate. Also, mobility rate is an objective indicator of elderly people’s health status thus continuous long term monitoring can give the most objective information about mobility and provide objective information for doctors. This work describes system for fall detection and mobility measuring which continuously measures and stores mobility data and alarms a person in case of fall or prolonged inactivity. Wearable part of the system (sensor node) is small, wireless and meant to be belt worn. It consists of microcontroller, three-axis accelerometer and transmitter. Sensor node communicates with receiver through ZigBee protocol and the receiver is connected to PC via USB connection. PC runs the software which calculates mobility level, detects fall, activity or prolonged activity using three-axis acceleration data. In the case of fall detection or prolonged inactivity, the application will alarm another person via SMS. All the results are stored into log files. Application can also graphically display mobility level in real-time or in past. System is not expensive (less than 50$), it is small, light weighted and easy to use. It can be used by elderly people who live on their own, or by those who live in the nursing homes. System provides more space to elderly people in their daily activities and thereby improves life quality and reduces stress level to both elderly persons and those who take care of them (relatives or medical staff). Keywords: elderly, telemedicine, wireless, wearable, accelerometer, fall detection, mobility measurement