Metoda izbora odvodnika prenapona za unapređenje koordinacije izolacije u visokonaponskim sustavima : doktorski rad - Filipović-Grčić, Božidar (B. Filipović-Grčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
Prikladan odabir nazivnog napona, energetske klase te mjesta ugradnje odvodnika prenapona rezultira učinkovitim ograničenjem prenapona, odnosno unapređenjem koordinacije izolacije u elektroenergetskom sustavu. U doktorskom radu analizirane su mogućnosti unapređenja koordinacije izolacije u visokonaponskim sustavima novom metodom izbora odvodnika prenapona. Metoda je s obzirom na vrstu prenapona raščlanjena na tri međusobno povezana dijela. Prvi dio metode odnosi se na izbor odvodnika s minimalnim nazivnim naponom i energetskom klasom koji se neće energetski preopteretiti uslijed privremenih prenapona. U tu svrhu razvijen je računski model odvodnika, koji je eksperimentalno verificiran, za proračun energetskog opterećenja uslijed privremenih prenapona. Metoda je verificirana na primjeru unapređenja prenaponske zaštite kompaktiranog dalekovoda u djelomično uzemljenoj 400 kV mreži. Prema rezultatima proračuna, moguće je izabrati odvodnik s boljim zaštitnim karakteristikama (nižim preostalim naponom), u odnosu na izbor prema normi IEC 60099-5. Drugi dio metode odnosi se na izbor energetske klase i mjesta ugradnje odvodnika s obzirom na sklopne prenapone. Razmatrana je mogućnost kompaktiranja 400 kV dalekovoda smanjenjem faznih i međufaznih razmaka. Izrađen je algoritam kojim se procjenjuje rizik pojave preskoka. Rezultati pokazuju kako je moguće znatno smanjiti izolacijske razmake na dalekovodu uz prihvatljiv rizik pojave preskoka. Treći dio metode obuhvaća izbor energetske klase odvodnika i unapređenje koordinacije izolacije rasklopnih postrojenja s obzirom na atmosferske prenapone. Detaljno su istraženi parametri koji utječu na energetsko opterećenje odvodnika na dalekovodima. Metoda je verificirana na primjeru 110 kV i 220 kV rasklopnog postrojenja. -